Kuňka ohnivá

Image032

(Bombina bombina)

Hřbet této kuňky má značně bradavičnatou pokožku. Její základní zbarvení je většinou hnědé až nazelenalé. Břišní strana je tmavá, bíle skvrnitá s charakteristickými oranžovými až načervenalými skvrnami, které mají různou velikost a tvar. Rozložení barevných skvrn a jejich poměr k tmavému podkladu jsou jedním z určovacích znaků  - kuňka ohnivá jich má většinou jen asi 1/3 a v oblasti hrudi nejsou skvrny propojeny s barvou na nohou. Určovacích znaků je více a přesné určení je dosti složité. Kuňky dorůstají přibližně velikosti 5 cm.

Oba druhy kuněk se vyznačují specifickým chováním – je to tzv. „kňučí reflex“. V případě ohrožení, se kuňka náhle prohne ve hřbetu do tvaru U a tím zdvihne přední i zadní část těla a končetiny. Díky tomu se objeví výstražné oranžové zbarvení, které většinu drobných útočníků zastraší. Toto chování ale nedělají všichni jedinci. Oba druhy kuněk mají poměrně silný toxin. Kuňky mají hrdelní rezonátory, díky kterým vydávají charakteristické kuňkání, které může být slyšet i na značnou vzdálenost, obzvláště pokud se najednou ozývá větší množství.

Obývá pokud možno prosluněná stanoviště a stačí ji i velmi drobné vodní plochy, ale nevyhýbá se ani velkým rybníkům. Za potravu jí složí různý drobný hmyz a další bezobratlí, které dovede lovit i pod vodou.

Obývá hlavně nížiny, ale vystupuje i do středních poloh obvykle do výšky 500 m n.m. Její výskyt je na území republiky ostrůvkovitý.

V České republice je zařazena do silně ohrožených druhů a v Červeném seznamu ČR spadá do kategorie ohrožený.

Kuňka ohnivá
Kuňka ohnivá 
Kuňka ohnivá
Kuňka ohnivá 
Kuňka ohnivá
Kuňka ohnivá 
Kuňka ohnivá
Kuňka ohnivá 
Kuňka ohnivá
Kuňka ohnivá 
Cihelna Pulice
Cihelna Pulice