Ještěrka zelená

Image088

(Lacerta viridis)

Samci této naší největší ještěrky mají základní zbarvení zelené s velmi drobnými černými tečkami na hřbetě, bocích a ocasu. Dospělé samice jsou také, obzvláště na hřbetě zelené, ale na bocích nebo v zadní části těla mají hnědou barvu. Čím jsou mladší, tím je hnědé více a jsou výrazněji tmavě skvrnité. Po bocích zad se jim často táhnou světlé pruhy. Břicho u obou pohlaví je bělavé a dospělí samci mají modré hrdlo, které v období rozmnožování ještě získá na intenzitě. Dorůstá přes 30 cm délky, ale samice jsou menší a drobnější.

Obývá hlavně suché a slunečné lokality v teplých oblastech. Dává přednost kamenitým místům s křovinatým porostem a podobným typům biotopů.  Obývá nížinné oblasti, ale nejvýše vystupuje na Pálavě do asi 550 m n.m.. Živí se hlavně hmyzem a dalšími bezobratlými živočichy, ale občas uloví i drobné obratlovce. Z našich ještěrek u ní byl nejčastěji pozorován i kanibalizmus.

V České republice je zařazena do kriticky ohrožených druhů a v Červeném seznamu ČR spadá do kategorie kriticky ohrožený.

Samec
Samec 
Mládě
Mládě 
Samice
Samice